På denna sidan har vi samlat ihop information om diagnosen ADHD för att öka medvetenheten om vad det är och innebär. Vi kommer inom kort även att utöka sidan där du får möta personer som själva har diagnosen och som berättar om hur det är att leva med ADHD och vilken behandling, stöd och strategier som hjälpt dem.
Vad är ADHD?
ADHD är en neuropsykiatrisk diagnos som inte är en sjukdom utan snarare att betrakta som en funktionsvariation eller funktionstyp. ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Som person med ADHD så kan du t.ex. ha svårare för att sitta still under längre stunder, att hålla fokus, utföra uppgifter som innehåller många steg samt ha svårt att göra aktiviteter som inte känns motiverande. Det kan också vara så att du är extra impulsiv och upplever utmaningar med vardagssysslor. Det är viktigt att poängtera att ADHD inte har något med intelligens att göra utan om hur din hjärna och ditt nervsystem fungerar och hur de hanterar olika signalsubstanser vilket i sin tur påverkar t.ex. exekutiva funktioner.
Läs mer om diagnosen på Vårdguiden 1177 HÄR
Vad kan man göra själv?
Att leva med ADHD beskrivs ibland som en sorts ”superkraft” men funktionsvariationen kan även innebära en hel del utmaningar i vardagen. Det kan vara svårt att hålla koncentrationen vilket i sin tur kan påverka t.ex. skolgång eller arbetsliv. Vardagslivet kan också vara en utmaningen men det finns en rad hjälpmedel som kan underlätta i vardagen. Det kan handla om att t.ex. med hjälp av appar sätta påminnelser och timers för att få bättre koll och att på ett tydligt sätt fördela sin tid och uppmärksamhet. UMO har satt ihop lite konkreta och enkla strategier för att underlätta: Adhd – stöd och hjälp – Umo .
Vem får diagnosen?
Det är något vanligare att pojkar får diagnosen än flickor men med åldern så jämnar det ut sig mer. Detta kan bero på att pojkar ofta är mer utåtagerande vilket medför att man uppmärksammas tidigare än flickor. Även vuxna kan diagnostiseras med ADHD. För att sätta diagnosen så krävs det att man gör en neuropsykiatrisk utredning.
Hur känns det att leva med ADHD?
– Här kommer snart en video –